Terveystuloksista ja terveydestä


Haikun virallisten terveystutkimuksien tulokset tulivat eilen Kennelliitosta. Lonkkanivelet ovat A/A ja kyynärnivelet 0/0. Olen todella onnellinen ja helpottunut tuloksista. Samalla kerralla tehtiin myös virallinen sydämen kuuntelu, ja tuloksena ei sivuääniä. Haikun polvet tutkittiin myös uudestaan ja tämänkertaisen eläinlääkärin mielestä ne olivat ihan puhtaat nollat eli terveet. Haikun polvet tutkittiin aiemmin keväällä ja silloin tulos oli 1/1. Silloinkin eläinlääkäri totesi niiden olevan todella vähän löysät, noin puolikkaan asteen verran. Haiku oli silloin vielä kasvuvaiheessa, joten päätin heti hankkia uuden lausunnon. Aion kuitenkin ottaa tuon ensimmäisen lausunnon myös huomioon jalostusvalintoja tehdessäni. 


Haikun silmät tutkittiin toukokuussa, ja silloin vasemmasta yläluomesta löytyi yksi mikro ripsi eli distichiasis. Mikroripset ovat varsin yleisiä monilla roduilla ja tapauskohtaisesti on mietittävä voiko koiraa käyttää jalostukseen. Vakavissa tapauksissa kyseessä voi olla varsin ikävä vaiva, jos ripset ovat kovia ja työntyvät silmän verkkokalvoa vasten. Koira saattaa siristellä silmiä ja ne saattavat vuotaa ajoittain. Tarvittaessa ripset voidaan nyppäistä pois tai poistaa pysyvästi polttamalla tai leikkauksella. Vaiva on selvästi periytyvä, mutta periytymismekanismi ei ole tiedossa. Haikulla löytynyt ripsi ei ole aiheuttanut minkäänlaista näkyvää vaivaa. Haikulle käytettävän kumppanin on oltava tutkitusti terve.



Shiba rotuna ei kuulu PEVISAan eli perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelmaan. Shiba pennun voi siis rekisteröidä vaikka kummallakaan vanhemmista ei olisi teetetty mitään tutkimuksia. Jalostuksen tavoiteohjelma eli JTOkin on edelleen kesken eli sitä ei ole vielä hyväksytty Kennelliiton puolelta. 



Shibaa pidetään terveenä rotuna ja sitä se yleisesti ottaen vielä onkin, mutta kuinka kauan jos terveystutkimuksia ei teetetä tai sairaita koiria käytetään tietoisesti jalostukseen? Myös E-lonkkaisia ja kolmosen polvisia shiboja löytyy Suomesta, jotka todellakin oireilevat. Jotta riskiyhdistelmiä ei pääsisi syntymään, kannatan lonkkien, kyynärnivelten, polvien ja silmien tutkimista kaikilta jalostukseen käytettäviltä koirilta. Vielä parempi kuitenkin olisi, että mahdollisimman moni kotikoirakin tutkittaisiin. Shiba on vielä lukumääräisesti todella pieni rotu Suomessa, eikä esim. kaikkia C-lonkkaisia tai 1-polvisia voida jättää jalostuksen ulkopuolelle. Tällöin pitäisi kuitenkin miettiä tarkoin kyseisen yksilön muuta jalostusarvoa ja valita tälle mahdollisimman terve kumppani. 



Pentua hankkivan tulisi kuitenkin muistaa, että vaikka koiralla ja käytettävällä kumppanilla olisi täydelliset terveystulokset, ei se tee koirasta täydellistä ja tervettä tai yhdistelmästä riskitöntä. Esimerkiksi allergiat ja erilaiset toistuvat tulehdukset tekevät koiran jokapäiväisestä elämästä kurjempaa ja verottavat myös omistajan kukkaroa. Kannattaa siis kyselläkin kasvattajalta myös siitä, miten terveitä koirat ovat yleisesti olleet. Esim. alttius saada virtsatientulehduksia saattaa periytyä, vaikka sairaus ei tietenkään itsessään periydy. Esimerkiksi allergiat saattavat vaikuttaa paljon enemmän koiran elämään, kuin esimerkiksi C:n lonkat. Toisaalta C:n lonkatkin saattavat jo oireilla.



Suomessa on myös valitettavasti vielä sellainen tilanne, että jalostuvalinnat terveyden osalta joudutaan tekemään lähinnä ainoastaan yksilöiden omien tulosten perusteella. Sisarusten, vanhempien ja lähisukulaisten tulokset ovat usein vielä kovin harvassa. Ihanne tilanne olisi, että koiran jalostusarvoa terveydellisesti voitaisiin arvioida tarkemmin, kun yhä useampi koira sen suvusta olisi tutkittu. Se, että yhdistetään kaksi A-lonkkaista, ei valitettavasti tarkoita sitä, että saataisiin ilman muuta A-lonkkaisia jälkeläisiä. 



Minä olen ollut onnekas, että olen saanut koiran, joka on ollut kaikin puolin terve. Ainoa kerta kun olemme joutuneet käymään Haikun kanssa eläinlääkärillä rokotusten ja terveystutkimusten lisäksi, on ollut nenäpunkkitartunta. Täytyy toivoa, että näin jatketaankin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Progesteronitesti

Toiveikkaana uuteen vuoteen

Pentuja pentuja!