Koiranäyttelyistä


Koiranäyttelyiden tuloksia ei mielestäni pitäisi ottaa liian vakavasti. Arvostelu, ja sijoitus on aina kyseisen tuomarin subjektiivinen mielipide, joka perustuu hänen tulkintaansa rotumääritelmästä ja rodusta yleensä. Seikat, joita tuomarit painottavat vaihtelevat.

Koiraharrastuksessa uudelle näyttelyt voivat antaa kuitenkin uutta tietoa rodusta ja omasta koirasta. Parasta näyttelyissä mielestäni on muiden rodunharrastajien tapaaminen. Näyttelyt ovat erinomainen paikka luoda niitä niin tärkeitä kontakteja. Kasvatusta suunnittelevalle näyttelyt ovatkin mielestäni erittäin tärkeitä tapahtumia. Kokeneilta harrastajilta ja kasvattajilta kannattaakin pyytää arvioita omasta koirasta. Mielessä kannattaa kuitenkin pitää arvioiden subjektiivisuus, eikä loukkaantua niistä tai pitää niitä absoluuttisina totuuksina. 

Ulkomuototuomarin antama kirjallinen arvostelu on saatua nauhaa, ruusuketta tai sijoitusta tärkeämpi. Yhdestä näyttelyssä käynnistä ei vielä paljon kostu. Useammasta arvostelusta pystyy jo huomaamaan, kuinka tietyt lausahdukset toistuvat arvostelusta arvosteluun. Näistä voi jo tehdä pientä johtopäätöstä oman koiran ominaisuuksista, heikkouksista ja vahvuuksista, jos oma asiantuvuus ei siihen vielä riitä. Ja vaikka riittäsikin, niin mielestäni ulkopuolisen arviosta ei ole mitään haittaa.

Suomessa shiban ulkomuoto on vielä hyvin kirjava ja näyttelyissä sen huomaa selvästi. Identtiseen ulkonäköön ei ehkä kannata edes pyrkiä, mutta hieman tasaisempaa tasoa tulisi mielestäni tavoitella. Myös tuomareiden roduntuntemus ja näkemys rodusta vaihtelee vielä suuresti. Tuontikoirat ovat pienelle rodulle elintärkeitä. Monesti tuontikoirat kirjavoittavat rotua entisestään, ja sen saattaa huomata myös näyttelyissä, joissa erinomaiset mutta ”vieraantyyppiset” koirat eivät välttämättä pärjääkään. Palkintosijoille asetetaan koiria, joiden tyyppisiä tuomarit ovat tottuneet näkemään vuodesta toiseen. 

Kaikesta huolimatta, moni kasvattaja toivoo näkevänsä kasvattejaan näyttelykehässä edes muutaman kerran. Sieltä saatu palaute ja myös näkyvyys ovat tärkeitä oman kasvatustyön arvioinnissa ja kehittämisessä. Näyttelytulokset näkyvät myös Kennelliiton virallisessa jalostustietokannassa, josta kuka tahansa voi niitä käydä katsomassa. 

Näyttelyissä menestyminen ei myöskään tee koirasta automaattisesti hyvää jalostuskoiraa.  Monen kasvattajan listalla edellä käyvät luonne ja terveys. Rotumääritelmän mukainen ulkomuoto ja tyyppi ovat tietenkin myös tärkeitä. Mutta jos jostakin pitää tinkiä, niin mielestäni siitä tittelirivistä koiran nimen edessä. Mutta jos hyväluonteisella ja terveellä koiralle sellainen sattuu löytymään, niin ainoa haitta mikä siitä saattaa tulla, on koiran suosio jalostuskoirana.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Progesteronitesti

Toiveikkaana uuteen vuoteen

Pentuja pentuja!