Progesteronitesti


No niin, tässä kävi nyt niin kuin kirjoissa opetetaan, ettei pitäsi käydä. Vein Haikun tänään progesteronitestiin tänään aamulla. Juoksujen alusta olen n. 99 prosenttisesti varma koska ensimmäisen veritipan sain lähes kaivamalla kaivettua nenäliinaan 21.9. Onneksi Turussa Petvetistä tuloksen saa jo samana päivänä. Haikun progesteroni testin tulos oli 8,61. Normaali astutus suositellaan suoritettavaksi arvojen 5 - 10 välillä.

Olin toki kertonut uroksen omistajille milloin juoksut alkoivat, ja myös sen milloin aion viedä progesteronitestiin. Nyt kuitenkin kävi niin, että jouduin soittamaan hätäpäissäni heille, että koska voimme tulla? Voimmeko tulla jo tänään? Näinhän ei tietenkään pitäisi toimia. Olin kuitenkin haastatellut useampia kasvattajia ja sain suosituksen, että 10. päivä on ok. käydä testissä, ja useimmiten paras päivä osuu 12 - 14. päivälle. Tiesin toki esimerkkejä, että joillakin shiba nartuilla on paras päivä astutukselle ollut aiemmin. No nyt vain jännityksellä odotetaan, milloin päästään astuttamaan, ja meneekö kaikki hyvin.
Selvitykseksi heille, jotka eivät tiedä mitä progesteronin testaaminen tarkoittaa. Astutus ja hedelmöittyminen eivät onnistu yleensä kuin muutamana päivänä nartun juoksuajan aikana. Kaikki nartut ovat yksilöllisiä, ja joku saattaa antaa astua lähes koko juoksun ajan, kun taas toinen kenties vain yhtenä päivänä. Jotta oikeasta ajankohdasta voitaisiin varmistua, voi apuna käyttää progesteronitestiä, jolloin eläinlääkäri tai hoitaja ottaa koirasta verinäytteen. Verinäytteestä testataan progesteronin pitoisuus.

Tämä luki eläinlääkiltä saamassamme diagnoosipaperissa:

"LH-erityksen aikaan progesteroniarvo on n. 2 ng/ml. Ovulaatio tapahtuu n 2 vuorokautta myöhemmin. Tällöin progesteroniarvo on 5 - 10 ng/ml. Munasolut vaativat vielä 2 - 3 vuorokautta kypsyäkseen hedelmöittymiskelpoisiksi. Munasolut pysyvät hedelmöittymiskykyisinä 2 -3 vuorokautta.

Progesteroni (ng/ml)

2 - 5 LH-piikin aikaan
5-10 ovulaation aikaan (normaali astutus)
10-15 tuorespermasiemennys
15-20 hedelmöittymisen aikaan (pakastesiemennys)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Toiveikkaana uuteen vuoteen

Pentuja pentuja!