Keiran tuonti Kanadasta USA:n kautta

Kirjoitellaanpas nyt niitä väliin jääneitä kuulumisia. Laumamme on siis kasvanut yhdellä neitosella, kuten olettekin jo huomanneet. Keira on viralliselta nimeltään Hillsdale Black Pearl ja hänen kasvattajansa on Maureen Angerman Kanadasta. Maureen ei kovin usein myy pentuja toisille kasvattajille, ja häneltä on tullut aiemmin vain yksi pentu Eurooppaan. Shiboja Maureen on kuitenkin kasvattanut n. 16 vuotta.


Monestakin syystä johtuen, en olisi tätä pentua koskaan saanut kysymällä itse. Enkä noin kaukaa muutenkaan vielä pentua etsinyt. Ystävän avustuksella Keira kuitenkin päätyi Suomeen. Keira on todella kaunis black and tan tyttönen ja toteutunut unelma. Keiran isä on Japanin tuonti ja emä alun perin Hollannista. Myös molemmat vanhemmat ovat kauniita bläckäreitä. Mitään täydellisen uutta ja ihmeellistä linjaa Keira ei edusta. Mutta ainakin sen tiedän, että samoista vanhemmista koiria tule koskaan Suomeen tulemaan. 


Keira lensi kasvattajansa mukana ensin Edmontonista Los Angelesiin. Tapasimme siellä ja olin Los Angelesissa perjantaista tiistaihin. Sellainen mini reissu toiselle puolelle maailmaa. Valitettavasti yksi odotettu seikka, eli japanilaisen tuomarin pitämä seminaari oli peruttu. Tuomari oli myöhästynyt ensimmäiseltä lennoltaan lumimyrskyn vuoksi ja näin ollen saapui USA:han vasta myöhään lauantaina. Illalla hän liittyi seuraamme illalliselle, mutta tieto-osuus jäi kyllä saamatta. Sunnuntaina pääsin kuitenkin seuraamaan japanilaista NIPPO koiranäyttelyä, ja se oli kyllä mielenkiintoinen kokemus. Näyttelystä koitan kirjoitella myöhemmin lisää.
Matkasta kului jonkun verran siihen, että saimme Keiran paperit lopullisesti kuntoon. Heti perjantaina suoraan autovuokraamosta ajoimme eläinlääkäriasemalle. Olimme myöhässä sovitusta ajasta, ja saimmekin odottaa pitkään vuoroamme. Suomeen tulevan koiran on saatava ekinokokki -lääkitys aikaisintaan 5 ja vähintään 1 vuorokausi ennen Suomeen saapumista. Koska viivyimme USA:ssa 4 vuorokautta, ja paluumatka Suomeen kesti vuorokauden, ei Keiralle voitu antaa lääkitystä Kanadassa. Sen vuoksi amerikkalaisen eläinlääkärin piti viimeistellä paperityöt ja todistaa, että Keira on lääkityksen saanut.


Ja jottei asia vaan olisi liian yksinkertaista, täytyi paperit vielä hyväksyttää valtion eläinlääkärillä. Ajoimme siis maanantaina toiselle eläinlääkärille, joka ei ota eläimiä lainkaan vastaan. Paikka oli toimisto, jossa tehdään viralliset paperit. Eläinlääkäri oli täyttänyt Maureenin tuomat lomakkeet, joissa luki tietenkin Kanada. Muuten ihan sama lomake, mutta yhdessä kohtaa luki väärä maa. Ja jouduimme ajamaan takaisin perjantaiselle eläinlääkärille täyttämään uudet lomakkeet, ja sitten taas takaisin valtion eläinlääkärille. Siinä vaiheessa ei kauheasti naurattanut, mutta lopulta sain leiman papereihin. Ekinokokki -lääkityksen lisäksi tärkein vaadittava seikka oli rabies rokotus, joka tuli antaa 21 vuorokautta ennen Suomeen tuloa. Koska rokotusta ei suositella annettavaksi alle 12–viikkoiselle pennulle, niin käytännössä alle 15-viikkoista pentue ei ole mahdollista tuoda matalanraivotautiriskin maasta, joihin USA ja Kanada kuuluvat.


Lennot takaisin menivät aikataulujen mukaan, eikä ongelmia ollut. Meillä oli yksi koneen vaihto Saksassa Frankfurtissa, ja siellä kävin varmistamassa virkailijalta, että koira on kunnossa ja siirretty oikealle lennolle. Tullissa valitsin punaisen linjan ja siellä virkailijat tarkistivat rokotuspaperit. Heidän olisi pitänyt tarkistaa myös mikrosiru, mutta lukijalaite oli hukassa. :D Sanoivat vaan, että ok, me luotetaan suhun.

Lentoja suunniteltaessa täytyy ottaa huomioon mm. missä maassa on välilasku ja myös lentoyhtiön valinnalla on väliä. Minulle suositeltiin Lufthansaa, koiria aiemmin kuljettaneiden kasvattajien toimesta. Myös yksi matkatoimisto suositteli Lufthansaa. Esim. British Airwaysin välilaskut olivat Lontoossa, ja tässä oli joku ongelma. En nyt muista mikä, mutta sitä kautta ei kuulemma koiran kanssa kannata lentää. Lufthansan kanssa kaikki sujui erittäin sujuvasti. Voin lämpimästi suositella. Keiran matka ruumassa maksoi 200 dollaria, mikä mielestäni on edullinen hinta. Suomessa minulle sanottiin, että koiran osuus olisi 300€. Melko iso erotus, mutta onneksi näin päin.
Tuontimääräykset eri maista pitää tarkistaa Eviralta:
http://www.evira.fi/portal/fi/elaimet/tuonti_ja_vienti/

EU:n ulkopuolelta koiraa tuotaessa on huomioitava myös tulli. Lentäen tai laivalla matkustettaessa voi jokainen tuoda verottomasti 430 euron arvosta tuotteita. Muulla kulkupelillä matkustettaessa raja on 300 €. Koira lasketaan tuotteeksi. Koirasta pitää siis olla mukana kauppakirja, jossa hinta on näkyvissä. Muuten on aika vaikea todistaa, mitä koira on maksanut.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Progesteronitesti

Toiveikkaana uuteen vuoteen

Pentuja pentuja!