Shibojen lonkkatuloksista

Nyt täytyy kirjoitella ihan pelkästä huolesta ja harmituksesta. Seuraan Kennelliiton jalostustietokantaa säännöllisesti, erityisesti terveystulosten osalta. Tietenkin muutkin asiat kiinnostavat, kuten tuonnit ja näyttelytulokset. Päällimmäinen kiinnostuksen kohde on kuitenkin terveys, ja samalla yritän kartoittaa mahdollisia uroksia tuleville Runokuono-pentueille.

Shibaa pidetään yleisesti terveenä rotuna, ja sitä se onkin, koska perinnöllisiä sairauksia löytyy rodustamme suhteellisen vähän. Esimerkiksi vakavia autoimmuunisairauksia rodussamme ei ole todettu, ja verrattuna esim. akitaan rodun tilanne on hyvä. Kuitenkin viimeaikainen suuntaus erityisesti lonkkatulosten osalta ei näytä hyvältä. Tänään tietokantaan oli ilmestynyt jälleen uudet D/D lonkat, ja siitä harmistuneena halusin kirjoittaa asiasta.
http://jalostus.kennelliitto.fi/frmTerveys.aspx?R=257&A=12

Jos menee KoiraNettiin ja valitsee osion terveys, ja laittaa asetuksiin pelkät lonkkanivelet viimeisen 12-kuukauden ajalta niin tulos on seuraava:

Tutkittuja 42 (lausunto annettu viimeisen 12 kuukauden sisällä)
A 21
B 8
C 6
D 6
E 1
Terveiden (A tai B) lonkkien osuus on 29/42. Tämä ei kuulosta vielä pahalta, mutta kun sen kääntää niin päin, että sairaita lonkkia on 13, niin tulos ei kuulostakaan enää niin kauniilta. C-lonkkaisista osa ei ehkä vanhempanakaan oireile lonkkiaan, mutta silti jo C:n lonkka lasketaan sairaaksi. 

Ilahduttavaa on kuitenkin se, että 42:n koiran lonkat on tutkittu viimeisen 12 kuukauden aikana. Se on aika hyvä määrä pienessä rodussa. Kuudet D:n lonkat lyhyen ajan sisällä kuitenkin kuulostavat hurjalta minun mielestäni. Ja kun siihen lisätään vielä ne yhdet E:n lonkat. Tälle kyseiselle E:lonkkaiselle koiralle on juuri laitettu toiselle puolelle proteesi hieman yli kahden vuoden iässä. Lisäksi C-lonkkaisiakin on 6, ja on tiedossa shiboja, joilla jo C:n lonkat oireilevat. Vaikka kyseessä on pieni rotu, ei lonkkatuloksiin voi suhtautua kevyesti.

Edelleenkin Suomessa osa kasvattajista tekee yhdistelmiä, joissa vain toinen vanhemmista on tutkittu. Ja valitettavasti myös yhdistelmiä, joissa molemmat koirat on tutkimattomia on tehty. Tutkiminen ei tietenkään tee vielä yhdistelmää hyväksyttäväksi tai terveeksi. Huonoja tuloksia on tullut mm. B + B yhdistelmistä ja B+ C yhdistelmistä. Voi olla, että näissä tapauksissa asiaan ovat vaikuttaneet muutkin seikat kuin perimä. Mistä sitä tietää. Mutta itse ainakin kokisin yhdistelmien suunnittelun helpommaksi, jos tutkimustietoa löytyisi pidemmältä ajalta. Ja tämää koskee tietenkin muitakin tuloksia kuin lonkkia. 

Koirien jalostuksessa on niin paljon seikkoja mitä pitää ottaa huomioon. Terveys on yksi osa-alue, mutta luonteen kanssa tärkein. Jos kerran on mahdollista kerätä tutkimustietoa, ja meiltä löytyy korvaamattoman upea apuväline eli KoiraNet, niin miksi kaikki kasvattajat eivät halua tätä työtä tehdä. En vain jaksa ymmärtää.

Lopuksi ISO kiitos niille kasvattajille, jotka tutkivat jalostuskoiransa ja vielä kannustavat pennunostajia tutkituttamaan kasvatitkin! Ilman teitä, lopettaisin tämän touhun, ennen kuin olen vielä edes päässyt alkuun.


Kommentit

  1. Saat varmaan päivittää tuohon tilastoon parinviikon sisällä yhdet E tai D lonkkaisen lisää, valitettavasti. 4 vuotiaana vielä oireeton onneksi, mutta omistajalle aiheuttaa suurta tuskaa tiirailla kuvia..

    Itseäni nyt kauhistuttaa tieto siitä, että jalostukseen tutkimattomana käytetty, hyvin liikkuva oireeton koira voikin olla sisältä sieltä pahimmasta päästä.

    Onneksi shiboilla yleisesti terveys on vielä varsin hyvä, rodulla ei mitään "omia sairauksia" ole tullut esiin. Tietenkin varsinkin luuston osalta kaikki vaikuttaa kaikkeen ja niin pois päin. Oman pohdintani mukaan kasvattamaninen taitaa olla todennäköisyyksillä leikkimistä. Tutkiminen kyllä auttaa parempien todennäköisyyksien valinnassa.

    VastaaPoista
  2. Teidän tapaus, oli toinen mikä tässä viime aikoina on pohdituttanut. Niitä Ganonin tuloksia odottelin myös, ja siksi kävin vielä tiheämpään kurkkimassa tietokantaa. Ja harmikseni sieltä löytyivätkin uudet D:n tulokset.

    Kyllä tuntuu aika lailla olevan sattumapeliä tämä touhu. :( Ja Ganonin tapaus todistaa sen, ettei voi luottaa siihen miltä koira ulospäin näyttää. Ja tuo toinen D-lonkka tapaus on osoitus siitä, että yhdistämällä kaksi tervettä (B + B), ei välttämättä saada aikaan terveitä jälkeläisiä. Silti uskon siihen, että keräämällä tutkimustietoa mahdollisimman monen sukupolven ajan, ja käyttäen tätä tietoa yhdistelmiä tehtäessä, on mahdollista päästä tilanteeseesn, jossa on epätodennäköisempää saada D:n ja E:n lonkkia tai muuta sairautta. Vaikka jossain välissä käyttäisikin esim. C:n lonkkaista jalostukseen terveen linjan kanssa.

    VastaaPoista
  3. Siellä Kibo komeilee E tuloksellaan. Kun karvat on kasvaneet takaisin ja äijä saatu kuntoon, kukaan ei tule uskomaa että oikea on E ja vasen proteesi :)

    VastaaPoista
  4. Se on kyllä hienoa, että nykyään on mahdollista proteesilla parantaa elämänlaatua. :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Progesteronitesti

Toiveikkaana uuteen vuoteen

Pentuja pentuja!